Beveiligen met Windows Vista of MAC OS X

In de afgelopen jaren zijn er veel uitgebreide pakketten uitgekomen die uw Windows in orde zouden houden, en u kunnen meehelpen met het herstellen van de computer. In veel scenario’s kwam er toch een virus in de 1 of 2 jaar binnen op de computer die ervoor verzorgde dat je uiteindelijk Windows opnieuw moest installeren. Gelukkig kan dit verleden tijd als u een juist besturingsysteem gebruikt, en er naar luistert.

Op een normale computer is het aanbevolen om Windows Vista te installeren. Ga vooral niet proberen om met Linux of andere openbron systemen te werken, waarvan de broncode van de beveiliging in handen ligt van de mensen die juist uw computer willen overnemen.

Gebruikersaccountbeheer
Windows Vista is gebouwd om veilig te zijn, en de meest belangrijke functie van Windows Vista is het Gebruikersaccountbeheer, ook bekend als de UAC. Dit is een venster dat u telkens in beeld krijgt wanneer een programma die u opstart administratie rechten wil hebben. Wanneer een programma administratie rechten heeft, kan het instellingen wijzigen van uw computer, programma's en licht belangrijke bestanden verwijderen, en doen wat hij wil.

Over het algemeen zult u dit venster weinig zien, tenzij u een programma gebruikt die tegen alle veilige regels werkt, en onder administratierechten wilt werken. De keuze is dan aan u om een ander programma te gaan gebruiken, of deze beveiliging uit te schakelen, en je beveiligingsniveau terug te zetten naar het onveilige Windows XP.

Misschien denkt u nu, als ik toch op toestaan klik, dan kan het alsnog 'slechte' dingen doen, wat maakt dit mij dan veiliger? Ten eerste wordt u gevraagd of een programma iets mag uitvoeren onder administratie rechten. Als u bijvoorbeeld aan het browsen bent op het internet, en u krijgt plotseling dat venster te zien, dan weet u zeker dat u het niet gaat toestaan. Ook als u bijvoorbeeld met word of Excel zit te werken, en u plotseling deze melding zou krijgen, dan weet u dat er iets mis is, en dan klikt u niet op toestaan. Hiermee worden dus alle automatische virus installaties geblokkeerd. Stelt u klikt toch op toestaan, en er wordt een virus geïnstalleerd, dan heeft u veel mogelijkheden om het virus te verwijderen. Onder Windows XP kan het programma zich telkens blijven herstarten, en u blokkeren om het virus te verwijderen. Met Windows Vista kan dit geen probleem zijn. U sluit het programma doormiddel van taakbeheer of Windows Defender, of doormiddel van veilige modus, en het programma zal niet zomaar kunnen opstarten. Virussen die uit meerdere bestanden bestaan, kan dus ook niet zomaar zichzelf opnieuw installeren, want als het dat probeert, wordt u opnieuw gevraagd of u het programma administratie rechten wil geven. Ik neem aan als eerder merkte dat het voor dat programma fout ging, u niet een tweede keer op toestaan drukt.

Dus door dit zelfde venster wordt het automatische deel zeker weg gehaald, maar dat is nog niet alles. Dankzij Windows Vista zijn er nog extra beveiligingsmappen toegevoegd aan uw computer. Deze mappen worden voornamelijk gebruikt door Internet Explorer en uw email programma. Hiermee wordt al voorkomen dat een programma binnen Internet Explorer, of een virus die u per email krijgt, rechten krijgt om zichzelf te installeren.

Stel dat u het voor elkaar krijgt om heel uw computer te infecteren waardoor het niet meer opstart, dan biedt het nog altijd de mogelijkheid om met de Windows Vista installatieschijf een bootherstel, en systeemherstel uit te voeren op uw computer, dat dus ook echt werkt.

Wat als nu mijn computer getroffen wordt door een dergelijk virus die mijn bestanden codeert?
Mocht het voorkomen dat u uw bestanden niet meer kunt openen omdat een virus uw bestanden gecodeerd heeft, en u alleen toelaat om een code te kopen om zo uw bestanden terug te krijgen, dan heeft u een groot probleem bij Windows XP. Maar bij Windows Vista zal ook dit geen enkel probleem zijn. Windows Vista maakt van de bestanden die u gebruikt verschillende backups, backups die alleen door Windows Vista te lezen zijn. Deze backups, die vrijwel geen ruimte in beslag nemen, worden gemaakt wanneer u het bestand wijzigt, verplaats, of verwijderd. Deze bestanden blijven dan (afhankelijk van uw vrije harde schijfruimte) drie weken bewaard. Stel, een virus heeft uw bestanden gecodeerd, dan kunt u, zodra u natuurlijk het virus heeft verwijderd, met de rechtermuisknop op de map klikken, of op uw gewenste harde schijf, en klikt op de vorige versies tab, dan kunt u uw bestanden ophalen uit een eerder tijdstip. (Dit kan ooit enkele minuten in beslag nemen). U kunt ervoor kiezen om de bestanden te herstellen, of de oude bestanden te kopiëren naar een andere map, zodat u zeker niets "kwijt" raakt.

Is het installeren van een virusscanner noodzakelijk bij Windows Vista?
Waarschijnlijk is het installeren van een virusscanner niet nodig voor Windows Vista, als u weet hoe u uw computer kunt herstellen mocht het toch een keer fout gaan. Als u oplet wat u bezoekt, download en installeert, en niet zomaar op toestaan klikt, dan heeft u de beveiliging die u nodig heeft. Als u totaal geen verstand heeft van deze functies, en zo veilig mogelijk online wilt zijn, dan is een virusscanner nog altijd gewenst. Echter, raden wij u aan om op te letten welke virusscanner u installeert. Wij raden u sterk af om beveiligingssoftware van Mcafee, en al helemaal van Symantec (Norton) te installeren. Mcafee/Symantec willen namelijk in de kern van Vista wijzigingen maken, wat natuurlijk vrijwel niet mogelijk is. Het komt enorm vaak voor dat de Vista gebruikers die problemen hebben met software of met hun computer, een van deze twee scanners heeft geïnstalleerd. Vooral Symantec geeft veel problemen. Dit doordat er regelmatig een patch uitkomt voor Windows Vista, die de virusscanners weer in de weg zitten, waardoor uiteindelijk conflicten ontstaan. Daarnaast vraagt Symantec u de Gebruikersaccountbeheer van Windows uit te schakelen, waardoor u een onveilig systeem krijgt, en slechts door een software programma wordt beveiligd, in plaats van dat het besturingssysteem, dat alles mogelijk maakt, dat voor u doet.

Als u een virusscanner wilt installeren, installeer dan de gratis AVG Scanner, Onecare of Trend Micro, maar blijf vooral weg van Symantec en de mega applicatie genaamd Mcafee.

 

Binnenkort zullen we hier ook wat informatie plaatsen over de MAC OS X. Een systeem net zoals Windows, alleen wordt het vrijwel niet gebruikt.


Heeft u opmerkingen over de bovenstaande informatie, of heeft u zelf interessante informatie voor op deze pagina en/of site? Laat het ons weten door een berichtje te sturen naar info@peterssitje.nl. Uw informatie zal kort daarna zichtbaar worden op deze site.