Let goed op bij het surfen

Bij het surfen op het internet kunt u onverwachts op de verkeerde site's komen. Ook bij het zoeken met een zoekmachine van Google, is de kans groot dat u op site's komt, die uw computer willen vervuilen.

Informatie opzoeken over bedrijf
Als u informatie opzoekt over een bedrijf, dan is het vaak noodzakelijk de naam juist in te vullen. Als u bijvoorbeeld Microsoft verkeerd intypt, komt u op een adware site. De site zal op dat moment nog niets op uw computer doen, maar zodra u iets op de site gaat uitvoeren is de kans best groot. Een adware site valt vaak op doordat de site een soort van startpagina/zoekpagina is geworden:

Voorbeelden van een foute, adware site:
WrongSite
Hier ziet u een site dat Microsoft probeerd na te doen. Veel informatie over de functies en veiligheid van Windows zijn aanwezig. Maar er wordt nadruk gelegd op het verwijderen van spyware. Niet intrappen dus.

Wrongsite2
Hier ziet u een website dat u ook kan krijgen. In dit geval typte ik de naam van een virusscanner fout in de adresbalk. Lijkt deze site informatie over de virusscanner te hebben. Niet echt. De site wilt dat u meteen gaat zoeken, via de zoekbalk, of bij een van de caterogiën. Ga hier dus ook niet zoeken.

WrongSite3
Dit venster kunt u vaker tegen komen. Een melding dat er spyware, een virus, op uw computer is, en verwijderd moet worden. Dit kan zowel in het Engels als in het Nederlands beschikbaar zijn. Ze kunnen als een plaatje op een site veschijnen, of als echt venster in beeld komen. Probeer in bijde gevallen NIET op de melding te klikken, of op annuleren te drukken. Sluit het venster altijd met Alt F4 af, waardoor u zeker weet dat de site niet geactiveerd kan worden.

WrongSite4
Als hotmail, of MSN gebruiker, herkent u dit bovenstaande venster wel. Dit venster is meestal betrouwbaar, maar voordat u inlogt is het slim om goed te controleren of u ook echt op een site van Microsoft inlogd. Klik ten eerste op "Aanmelden met verbetere beveiliging." Als het goed is, krijgt u nu een sleuteltje onderin de statusbalk te zien. Ook zal het adres in de adresbalk beginnen met https:// en niet met http://

Controleer het adres: Bevind u zich nu op een van de volgende adressen?
login.live.com
login.passport.com

Zo niet, dan bent u niet aan het inloggen, maar stuurd u uw login gegevens naar de webmaster.

Conclusie
Weet waarvoor je surft, en ga gericht op zoek. Controleer de pagina of het over het bedrijf gaat, en niet zoekgericht is. Klik niet zomaar op meldingen die vertellen dat u een prijs gewonnen heeft, of spyware op uw computer heeft.


Heeft u opmerkingen over de bovenstaande informatie, of heeft u zelf interessante informatie voor op deze pagina en/of site? Laat het ons weten door een berichtje te sturen naar info@peterssitje.nl. Uw informatie zal kort daarna zichtbaar worden op deze site.