Voorkom meeste ongewenste installaties

Een veel gemaakte fout bij Windows XP gebruikers is dat men als een beheerders account het internet op gaat, en hiermee blijft werken.


Wat is een beheerders account?

Een beheerders account is de gebruiker die bij installatie of bij aankoop automatisch opstart of gekozen kan worden. Met een beheerders account is het mogelijk om installaties en wijzigingen uit te voeren in het systeem van Windows. Hiervoor heeft de gebruiker en de opgestarte programma's de installatie rechten gekregen. Doordat programma's automatisch de installatie rechten van uw gebruiker krijgt, kunnen virussen en ongewenste programma's hiervan misbruik maken.

Wat is de oplossing?
Om de installatie rechten weg te laten, kunt u het beste handmatig een nieuwe gebruiker aan te maken. U kiest hiervoor een standaard gebruiker, dus niet een beheerders-account. Door vervolgens alleen met deze gebruiker te werken, tenzij u iets moet installeren, zult u minder last krijgen van virussen en spyware.

Hoe maak ik de standaard gebruiker?
1. Klik op start, en vervolgens op Configuratiescherm
2. Klik vervolgens op Gebruikeraccounts:
UAP

3. Klik vervolgens op een nieuwe account maken:
UAP

4. Vul een gebruikersnaam in.
5. Kies de account met Beperkte mogelijkheden:
Uap

6. Volg de stappen die volgen.


Wat zijn de nadelen van een standaard gebruiker?
Zoals aangegeven zijn de installatierechten van deze gebruiker weg. Wilt u dus een spel of programma installeren. Dan zult u naar de andere gebruiker moeten gaan om deze functies weer tot uw beschikking te krijgen. Dat kunt u door het startmenu te openen, en vervolgens afmelden te kiezen. U kunt het beste in het keuzevenster afmelden kiezen. U kunt vervolgens op de andere gebruiker klikken.


Windows Vista gebruikers

Belangrijk voor Windows Vista gebruikers is om gebruik te maken van het gebruikersaccountbeheer. Ook wel bekend als UAC. Deze bescherming, wat bij veel mensen als irritant gezien wordt, is wel noodzakelijk om uw computer ten alle tijden schoon te houden. Hoewel UAC geen beveilingssoftware is, houd het wel 90% van alle daagse virussen tegen. Danzkij UAC kan uw browser in super-veilige modes werken waardoor geen enkel programma die de browser doorbreeekt, poging kan krijgen om schade toe te richten.

Veel virussen willen daarbij ook nog eens bij het opstarten meestarten. Zo om ervoor te zorgen dat als u een bestand te weinig hebt verwijderd van het virus, het virus zich weel volledig kan installeren. Zonder UAC beveiliing zou dit dus gemakkelijk kunnen. Als u het gebruikersaccountbeheer gewoon hebt ingeschakeld, dan wordt het programma van opstarten geblokkeerd, en moet u handmatig met meerdere malen toestemming te geven, het virus activeren. Dat doet u natuurlijk niet, en heeft u dus alle vrijheid om het virus rustig te kunnen verwijderen.

Ook biedt UAC de mogelijkheid tot secure desktop. Dit houd in dat als iemand via extern bureablad op uw computer komt, zowel vriendelijk als onvriendelijk, de persoon geen wijzigingen kan maken op uw computer. Door secure desktop wordt de verbinding op wat pings na, geblokkeerd als er een UAC venster tevoorschijn komt. De hacker kan dus helemaal niets.

Typ in het configuratiescherm zoekbalk (rechtsbovenin) gebruikersaccount beheer, en zet de beveiling aan wanneer deze uit staat. Voor Windows 7 gebruikers is het aan te raden de beveiliging op het hoogst te zetten, aangezien zonder deze instelling het mogelijk is om uw computer via verschillende technieken alsnog aan te vallen.

 


Heeft u opmerkingen over de bovenstaande informatie, of heeft u zelf interessante informatie voor op deze pagina en/of site? Laat het ons weten door een berichtje te sturen naar info@peterssitje.nl. Uw informatie zal kort daarna zichtbaar worden op deze site.