Bankieren via internet, veilig?

De afgelopen tijd zijn steeds meer bankier bedrijven online gegaan, en kunt u via het internet geld overmaken en beheren. Echter is dat niet zonder risico. Op dit moment in Nederland hebben we nog weinig te maken met "Phising". Phising is het Engelse woord voor frauders. Fradeurs proberen u op een nep-site te krijgen, waarmee u vervolgens geld naar de fraudeur over maakt.

Belangrijk om te weten is dat GEEN enkel bedrijf u per e-mail vraagt om uw account opnieuw aan te melden, waarbij u informatie opnieuw moet invullen. Uw account verloopt nooit, en wachtwoorden hoeft u niet te sturen. Log altijd in, via de site van uw bankier, en niet via een e-mail.

Daarbij komt nog kijken, dat als u de website probeerd te openen van uw bankier, een neppe site geopend wordt. Daarom is het voor bankieren via het internet zeer belangrijk, om bij iedere stap alles goed te controleren.

 

- Controleer bij iedere stap, of het onderstaande van toepassing is:

- Bekijk of het adres begint met https://

- Zoek een slotje in uw statusbar. (Bij Internet Explorer 7 ziet u het naast uw adresbalk: key)

- Als de loginpagina in een nieuw venster opent, moet de adresbalk altijd in beeld blijven. Als het nieuwe venster geen adresbalk heeft, meteen sluiten, en eventueel uw bankier bedrijf vragen om dit zichtbaar te maken.

- Als de site plotseling Engelstalig is, of opeens een ander uiterlijk, sluit dan de site, scan uw computer, en vraag eventueel uw bedrijf of het uiterlijk klopt.

- Gebruik geen backspace, of de navigatieknoppen om een pagina terug of vooruit te gaan. Gebruik de knoppen/links van de site.


Mocht dit bovenstaande kloppen, dat is uw computer vrij van spyware, en is het waarschijnlijk veilig om te bankieren. Nu denkt u misschien na het lezen van deze pagina dat het bankieren niet veilig is, maar dat is niet zo. Zeker voor Nederlandse bedrijven is de spyware vaak nog niet ontwikkeld. Als u goed in de gaten houdt wat de site doet, waar u zit, dan kan er haast niets mis gaan.

 


Heeft u opmerkingen over de bovenstaande informatie, of heeft u zelf interessante informatie voor op deze pagina en/of site? Laat het ons weten door een berichtje te sturen naar info@peterssitje.nl. Uw informatie zal kort daarna zichtbaar worden op deze site.