Windows Vista

Op deze pagina:
- Wat is Windows Vista?
- Wat maakt Windows Vista beter dan Windows XP?
- Wat denkt de gemiddelde gebruiker van Windows Vista?
- Wat denkt de geavenceerd gebruiker van Windows Vista?
- Kan Windows Vista gezien worden als een tweede Windows ME?

- Maakt Windows Vista Service Pack 1 mijn computer trager?

 

 

Wat is Windows Vista (introductie)
Windows Vista is het nieuwe besturingssysteem van Microsoft dat Windows XP vervangt. Een besturingssyteem is het programma, dat ervoor verzorgd dat de apparaten in en rond uw computer met elkaar kunnen werken, en dat u als gebruiker doormiddel van een gebruiksvriendelijke omgeving uw taken kunt uitvoeren. Elk programma / apparaat dat u gebruikt communiceerd met uw besturingssysteem om zijn taak voor u te kunnen verichten.

Een nieuw besturingssysteem biedt nieuwe functies voor zowel de gebruiker, u, als ontwikkelaar van programma's. Daarnaast wordt er bij iedere nieuwere versie van een besturingssysteem geprobeerd om de functies die er zijn, voor u zo duidelijk mogelijk weer te geven, en het voor u zo gemakkelijk mogelijk te maken. Als extratje, wordt het besturingsysteem met iedere versie mooier van uiterlijk gemaakt.

 

Wat maakt Windows Vista beter dan XP?
Windows Vista is een enorme vooruitgang op zijn voorganger Windows XP. Een groot aandachtspunt van Windows Vista is dat de beveiliging van het besturingssysteem enorm verbeterd is. Dit betekend dat de kans dat u uw computer niet meer kunt opstarten, of zoals u wenst kunt gebruiken, dit door een virus of spyware, vele malen kleiner is geworden. Tot op heden is volgens vele onderzoekers Windows Vista als veiligste besturingssysteem verkozen. Dit komt vooral door de beveiligingsfunctie genaamd: Gebruikeraccountbeheer.

Dankzij het gebruikersaccountbeheer beveiliging, kunt u uw computer zonder installatie-rechten gebruiken, tenzij u een programma daarvoor toestemming geeft. Dit betekend dus dat als een virus bij u op de deurmat komt te staan, dat hij in de meeste gevallen niet binnen gelaten wordt. Maar wanneer u dan toch iets wilt installeren, dan kunt u simpelweg met een klik het programma / installatie alle installatie-rechten geven, en kan het zonder problemen op uw computer geinstalleerd worden. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar dat valt reuze mee. Een gemiddelde gebruiker zal vrijwel geen installatie-rechten nodig hebben, tenzij hij pas de computer aan het installeren is.

Daarbij heetf Windows Verkenner (Deze Computer) een make-over gekregen. De mappen die u vaak gebruikt, kunt u simpel in de favorietenlijst toevoegen, en doormiddel van een kruimel-weergave van de mappen die u bekijkt, is het navigeren op uw harde schijf nog nooit zo handig en snel geweest. Daarbij heeft u nu volledige controle over hoe de gekoze map weergegeven moet worden. Wilt u juist een detail weergave, of zeer grote mininatuur-afbeeldingen? De keuze is aan u. Veel gebruikers ervaren de nieuwe verkenner in het begin even wennen is, maar na korte tijd erg fijn is om mee te werken. Als u het enige tijd gebruikt, en weer eventjes Windows XP moet gebruiken bij een vriend of op uw werk, dan merkt u pas hoeveel functies u mist bij Windows XP.

Ook zijn er meer programma's toegevoegd, waaronder: Dvd Maker, cd/dvd brandfuncties, nieuwe schijfdefragmentatie, knipprogramma, Windows Mail, Windows Agenda, Windows Meeting Space, Media Center, Sidebar, fotogallerie, defender en een ingebouwde Windows Update.

Als ontwikkelaar kan ik veel meer vertellen over de flinke verbeteringen van Windows Vista. Veel van de verbeteringen zijn gemaakt aan de technische kant van een besturingssysteem, en bieden ontwikkelaars, ict, en bedrijven veel meer functies en mogelijkheden. Dat wat u op tv ziet, en op vele andere site's leest, is slechts het presentatie-blaadje van Windows Vista, de technische verbeteringen zijn vele malen groter.

 

Wat denkt de gemiddelde gebruiker over Windows Vista?
Op het internet leest u waarschijnlijk veel berichten over hoe slecht Windows Vista zou zijn. Ook de consumentenbond heeft in Nederland flink veel media aandacht besteed aan de problemen die gebruikers zouden hebben met Windows Vista. Helaas blijkt de mening van de echt gebruikers lijn recht tegenover de mening van de pers te staan.

Wat u in het nieuws heeft gehoord is dat kort geleden de Consumentenbond 42.000 klachten had ontvangen over gebruikers van Windows Vista. Dit met wekenlange media-aandacht, in zowel het Nieuws, talkshows, reclame en mensen onderling. Wat u niet verteld werd, is dat op dat moment, meer dan 1,5 miljoen gebruikers in Nederland Windows Vista gebruikte. Wat dus verteld dat slechts 0,35% van de gebruikers klachten heeft / gemeld heeft! Daarnaast was slechts maar een klein deel van de klachten veroorzaakt door Windows Vista. Natuurlijk zal het pecentage wel wat hoger liggen, omdat niet iedereen melding doet aan de consumentenbond, maar houdt er wel rekening mee, dat mensen graag klagen, en wanneer ze erom gevraagd worden, dat ook graag doen.

Als u een gemiddelde gebruiker vraagt over zijn mening over Windows Vista, dan zegt vrijwel iedereen dat ze nooit meer terug willen naar Windows XP. Een groot percentage daarvan zegt zelfs dat ze hun tweede computer ook upgraden naar de nieuwe Windows. Ze vinden het allemaal even wennen, maar zien er uiteindelijk allemaal de verbetering in. Dus in tegenstelling tot de media, zijn de meeste gebruikers uiterst tevreden met Windows Vista, en raden andere mensen aan om ook over te stappen!

 

Wat denkt de geavenceerde gebruiker over Windows Vista?
De geavenceerde gebruiker is het vrijwel eens met de gemiddelde gebruiker. Echter hoor je ze wel regelmatig commentaar geven over het verbruik van Windows Vista. Hiermee bedoelen ze dat Vista veel geheugen en systeemeisen vraagt. Echter valt dit reuze mee. Op vrijwel iedere computer gebruikt Vista 50% van uw geheugen. In het geheugen dat hij gebruikt, worden programma's voorbereid die u in enkele ogenblikken zou gaan starten en worden programma's en documenten die u veel gebruikt bewaard in het geheugen. Dit betekend dat als u een document of programma naar keuze opent, het vrijwel meteen op uw scherm staat, zonder dat u ervoor hoeft te wachten. In 90% van de gevallen heeft Windows Vista voor u al het programma in het geheugen opgestart, juist voordat u het zou gaan openen. Dit doordat mensen vaak dezelfde patroon van programma-gebruik volgen, en Windows dat gebruikt, en u een stapje voor is. Maar bent u eerder een gamer, dan zal Windows Vista voordat u een spel opstart, onbelangrijke systeemeisen stoppen, en kunt u met een leeg geheugen uw spel met volle kracht gebruiken. Het vele geheugengebruik van Vista brengt juist een versnelling toe aan uw systeem, en wordt juist verlaagd wanneer u uw systeem nodig hebt, zonder de Windows-snelheid.

Veel geavenceerde gebruikers schakelen de gebruikersaccountbeheer uit. Dit omdat ze vaak programma's installeren, of in systeembestanden zitten te werken. Doordat ze hierdoor vaak installatie-rechten nodig hebben, voelt het in het begin irritant aan om maar telkens op toestaan te klikken. Hiermee lopen ze echter wel het risico op automatische virus-installaties, en blijvende spyware problemen. Echter lang niet zo erg als met Windows XP. We raden daarom ook iedereen aan om de gebruikersaccountbeheer beveiliging niet uit te schakelen.

 

Kan Windows Vista gezien worden als een tweede Windows ME?
Windows Vista lijkt in vele gevallen hetzelfde pad te lopen als Windows ME. Windows ME, dat in 1999 uitgebracht werd, bracht veel nieuwe functies toe voor gebruikers en ontwikkelaars. Het was het eerste systeem met systeemherstel, ntfs, .net framework, drivercertificatie en systeembeveiliging. Ook was het 't eerste systeem dat niet op het oude DOS systeem gebouwd was. Doordat met Windows ME vele wijzigingen gemaakt werden in het drivergedeelde van het systeem, werkte veel apparaten niet met deze Windows.

Windows Vista brent ook een heel nieuwe berg aan nieuwe functies voor gebruikers en ontwikkelaars. Ook nu werdt het driver-systeem aangepast, maar vooral het gebruikersaccountbeheer-beveiliging was technisch gezien de grootste wijziging. Door deze beveiliging kon het wel eens voorkomen dat programma's / drivers die de hele tijd in uw systeem zaten te rommelen opeens niet meer werkte onder Windows Vista.

In tegenstelling tot Windows ME, heeft Vista veel compatibiliteit functies toegevoegd, die de meeste problemen oplossen. Programma's die in uw systeem zouden rommelen, worden nu automatisch virtueel behandeld (lees: voor de gek gehouden) of kunnen ze in oudere modus als vanouds werken. En mocht het dan toch nog fout gaan, dan wordt voor u in korte tijd doormiddel van het probleemoplossings-systeem en een update, het probleem alsog opgelost.

Maar vanwege de veel negatieve meldingen in de media over Windows Vista, zal de verkoop van Vista lang niet zo goed gaan, als dat Microsoft gehoopt had.

 

Maakt Windows Vista Service Pack 1 mijn pc trager?
Iets meer dan een jaar later dan de release van Windows Vista komt Microsoft uit met waarschijnljik de eerste, en laatste service pack voor Windows Vista... Service Pack 1. De installatie neemt ongeveer een uur in beslag, en na het installeren lijkt de computer trager te werken, echter is dit maar tijdelijk.

Windows Vista heeft namelijk een ingebouwde functie genaamd "Superfetch". Superfetch verzorgd ervoor dat programma's die je op een bepaald tijdstip of volgorde gebruikt alvast ingeladen wordt. Stel u start altijd Internet Explorer 7 bij het opstarten van de computer, dan verzord Windows Vista ervoor dat dit programma als eerste geladen wordt, en dus snel opstart.

Door de Service Pack 1 installatie, heeft Microsoft helaas de superfetch informatie moeten resetten. Dit doordat er veel bestanden vervangen zijn, en dus anders geladen moet worden. Hierdoor moet Superfetch u opnieuw leren kennen, en merkt u dus dat de eerste twee weken de computer langzamer lijkt. Na deze twee weken zal hij juist sneller werken.

Daarbij verbeterd de Service Pack 1 veel functies, waardoor het kopieren van bestanden (ook over netwerk) sneller gebeurd, meer oude hardware compatible is, en nieuwere drivers van bijvoorbeeld Nvidia met zich meeneemt.

De service pack is helaas niet te slipstreamen zoals we gewent zijn met Windows XP of lager. Netwerk beheerders kunnen echter zoeken naar de Windows WAIK (Windows Automated Installation Kit) om gemakkelijk alle computers in het netwerk te updaten, en of hiervan een installatie image te maken.


 


 

Vista

 


Heeft u opmerkingen over de bovenstaande informatie, of heeft u zelf interessante informatie voor op deze pagina en/of site? Laat het ons weten door een berichtje te sturen naar info@peterssitje.nl. Uw informatie zal kort daarna zichtbaar worden op deze site.