Windows Se7en

Windows Vista was technisch een flinke vooruitgang vergeleken met Windows XP. Zo werd het gebruikkersaccount beheer (UAC) toegepast, en de bureaubladweergave veranderd naar een 3D omgeving voor het verbeteren van de computer prestaties en stabiliteit.

Zoals met Windows ME moesten er met Windows Vista dramatische wijzigingen toegepast worden om uw computer tegen het internet te beschermen en uw gegevens veilig te houden. Zoals algemeen bekend, en vooral benadrukt door de media, ging dat niet altijd zonder problemen. Veel programma’s wilden niet zonder standaard instellingen werken, en vroegen handmatige hulp van de gebruiken om het compatible te krijgen met de nieuwe Windows, een veel installatie programma’s van drivers blokkeerde hun setup vanwege de nieuwe versie nummer waardoor veschillende apparaten niet geinstalleerd konden worden.

Nu drie jaar later werkt Microsoft aan de opvolger van Windows Vista, genaamd Windows 7. In het kort is Windows 7 een doorbouw op die van Windows Vista, waarbij drie jaar hard is gewerkt aan het versnellen en verbeteren van de bestaande functies. De technische kracht van Windows Vista is vervolgens op meerdere plaatsen toegepast, waardoor we nu alle functies krijgen, die eerder beloofd waren in het Windows "Longhorn" project.

Wij nemen u graag door wat belangrijke wijzigingen en verbeteringen die Microsoft heeft toegevoegd aan Windows 7, en waar ze naar onze mening nog wat wijzigingen mogen toevoegen. Deze review is geschreven aan hand van de publieke beta versie die in januari was uitgebracht.

 

Prestaties & Stabiliteit
Zoals met Windows Vista zijn de prestaties en stabiliteit van het systeem het belangrijkst. Zo hebben ze met Windows 7 drie jaar verder gesleuteld om het systeem slimmer, sneller en stabieler te programmeren.

De meest opvallende verbeteringen zitten in het indexeren van uw computer. Waar u met Windows Vista afvraagt waarom het lampje van de harde schijf blijft branden, en waar de computer in sommige gevallen vertraagd wordt door het indexeren, blijkt nu vrijwel niemand iets meer te merken van het indexeer systeem. De harde schijf is veel rustiger en het vinden van bestanden gaat veel sneller.

Ook het spelen van games gaat beter. UIt onze ervaring spelen verschillende spellen net iets soepeler, en veel stabieler. Waar bij Windows Vista regelmatig de Nvidia drivers herstart moesten worden, is dat tot heden bij ons met Windows 7 nog niet gebeurd.

Daarbij krijgt Windows 7 een uitbreiding op het "Programma reageerd niet meer" venster, waarbij Windows in sommige situaties kan proberen het commando dat het programma laat hangen te stoppen, waardoor je uw werk niet meer kwijt raakt en gewoon weer verder kan gaan met werken. Mocht het dan nog telkens fout gaan, dan kan Windows uw programma in diagnose stellen waardoor de programma makers betere informatie krijgen over het probleem, en doormiddel van een patch uw probleem sneller kunnen oplossen.

Een vernieuwde taakbalk
Over het algemeen heeft Microsoft dit keer weinig aan het uiterlijk gedaan. Waar je met Windows Vista opeens het glas uiterlijk kreeg, hebben we dat nu nog steeds. Er is echter een grote wijziging waar later nog veel over gesproken zal worden. Belangrijk om te weten is dat Microsoft het idee van de taakbalk heeft vervangen, en niet alleen de teksten. We zullen het even uitleggen.

Onze taakbalk ziet er bijvoorbeeld zo uit:

Wat opvalt is dat de taakbalk alleen uit iconen bestaat, en dat deze icoontjes vrij groot zijn. Er zijn geen teksten meer van de programma’s, en snelstarten is van de taakbalk verdwenen.

Het idee van de nieuwe taakbalk is dat wanneer u op een icoon klikt, u altijd hetzelfde scenario voorgeschoteld krijgt. Als u op verkenner klikt, verwacht u dat verkenner krijgt te zien. Het gaat u dan niet of het programma wel of niet is geopend, u wilt gewoon naar verkenner.

Om dit mogelijk te maken zijn uw icoontjes uw snelkoppelingen naar de programma’s, maar nu ook de knop om het programma te minimaliseren, maximaliseren, en te beheren.

Zoals u misschien ziet, ziet u het icoontje van het mail programma, met daarvoor een klein geel envelopje. Dit verteld mij dat er nieuwe post is. Doordat het kader eromheen wat opgelist is, zie ik dat het programma al opgestart is, maar dat ik het momenteel niet gebruik.

Als ik mijn mailtje wil lezen, hoef ik alleen maar op dat icoontje te klikken, en mijn mail programma wordt geopend. Niets nieuws zal u denken, maar bekijk nu even uw Windows XP of Vista scherm wanneer u bijvoorbeeld Office Outlook gebruikt. U ziet een icoon in de taakbalk omdat het programma geopend is, u ziet twee icoontjes bij de klok, een snelkoppeling op het bureablad, en nog eens in het startemenu. Allemaal brengen ze u naar hetzelfde email programma, maar toch vind u ze op zes verschillende plekken.

Met Windows 7 heeft u maar een plek waar u dat programma beheerd, en die plek is naar keuze. Als u het bijvoorbeeld in de taakbalk plaatst, heeft u slechts een icoon nodig om alles te beheren van dat ene programma. En u krijgt nog steeds evenveel informatie over het programma, je raakt alleen niet verward hoe je het moet openen.

Maar hoe beheerd u nu dat icoontje? Heel simpel. Bij het installeren van een programma wordt vaak het icoon op uw bureaublad gezet. Wilt u het programma in de taakbalk vast zetten, dan hoeft u slechts het icoontje naar de taakbalk te schuiven. U kunt het icoontje zelfs een plaats geven waar u hem op de taakbalk wilt hebben. Maar ook wanneer u een willekeurig programma hebt opgestart, kunt u via de rechtermuisknop op ieder moment het programma vast zetten op uw taakbalk, en daarmee beheren.

Uit onderzoek blijkt dat mensen tussen de 5 en 15 programma’s gebruiken tijdens een sessie op de computer. Vaak blijft het alleen tot die 5 a 15 dezelfde programma’s. Met de schermen van tegenwoordig kunt u dus nu gemakkelijk die 15 programma’s vast zetten in uw taakbalk, en dit de gehele dag gebruiken. U zult dus merken dat u vrijwel niet meer in het startmenu zit, of de bureaublad zit te openen, nee alles wat u gebruikt staat onderin uw scherm, op de volgorde die u fijn vind, en waar het icoontje nu staat, staat het over drie weken nog steeds. Hierdoor hoeft u niet telkens met uw muis dat ene venster te zoeken, nee, zo went u de beweging aan die u maakt voor dat programma, en kunt u dus sneller en gemakkelijker werken. Het is even wennen, maar uiteindelijk zal het uw ervaring met de taakbalk flink verbeteren en versnellen, wat natuurlijk belangrijk is voor de productiviteit.

Taakbalk - Jumplists
Naast de nieuwe opbouw van de programma’s die u gebruikt, kunt u de programma’s ook op andere manieren openen en beheren. In de taakbalk, of met de rechtermuisknop op ieder icoontje krijgt u een lijst met snelle functies van dat programma, en een recent lijst om snel uw laatste document te openen.

Hier ziet u bijvoorbeeld mijn jumplist van Notepad++. U ziet hier de bestanden die ik voor het laatst heb geopend met dit programma. Dus mocht ik het bestand weer willen openen, dan is dat in slechts twee klikken geregeld.

Taakbalk - Notificatie icoonen
U kent het misschien wel, de ene na de andere ballon die rechtsonder bij de klok in beeld komt met daarbij de nodige aantal icoontjes die u nooit gebruikt, maar wel altijd waardevolle ruimte van uw taakbalk weg halen. Gellukig wordt dat met Windows 7 aangepast, en heeft u als gebruiker controle over wat er naast de klok komt te staan, en welk programma u wel of geen ballonnen mogen laten zien. U kunt zelf kiezen wanneer u ze wel wilt lezen, en wanneer niet. Erg handig dus.

Taakbalk - samengevat
De taakbalk is waarschijnlijk de grootste wijziging sinds 1995 voor het gebruik van Windows. Het is een gewaagde wijziging waarbij we zullen zien hoe het publiek zal reageren. Tot heden zijn de reacties erg goed, al moeten sommigen eerst overtuigd worden om het nieuwe systeem uit te proberen. Naar onze mening zal de meerderheid de nieuwe taakbalk een verbetering vinden, al moeten ze het durven uit te proberen.

Natuurlijk kan de oude taakbalk systeem ingeschakeld worden.

 

Graag zien we u later terug waarbij we verder kijken naar de veranderingen in Windows 7, zoals het Windows Live Essentials pakket, wat dit voor u betekend. We nemen een kijkje in de beveiligingsaanpassingen in Windows 7, en de verbeteringen in verkenner zoals het kunnen youtuben zonder browser.


Heeft u opmerkingen over de bovenstaande informatie, of heeft u zelf interessante informatie voor op deze pagina en/of site? Laat het ons weten door een berichtje te sturen naar info@peterssitje.nl. Uw informatie zal kort daarna zichtbaar worden op deze site.